„Podrži.Ne kažnjavaj“ šesti put se obeležava u Novom Sadu

Udruženje “Prevent” i ove godine učestvuje u globalnoj kampanji “Podrži. Ne kažnjavaj” čiji je inicijator IDPC mreža sa sedištem u Londonu. Usled pandemije izazvane virusom COVID-19, kampanja se ove godine sprovodi putem interneta.

Početkom juna članice Mreže za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi, čiji je jedan od osnivača novosadski „Prevent“, počele su sa postavljanjem i deljenjem postova sa izjavama Kofi Anana o problemu droga. Kofi Anan, nekadašnji GS Ujedinjenih nacija, poslednjih godina života bio je istaknuti član Globalne komisije za politike prema drogama. Njegove izjave se postavljaju na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu sa ciljem da podstaknu na razmišljanje o završetku „rata protiv droga“.

Uporedo sa deljenjem izjava Kofi Anana, Udruženje „Prevent“ napravilo je dva rama za profilne fotografije na Fejsbuku pod nazivom „Podrži. Ne kažnjavaj“ te zainteresovani građani i građanke mogu da ih postave kao znak podrške. Na Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, 26. juna, Udruženje „Prevent“ promovisaće zaštitne višekratne maske sa sloganom „Podrži. Ne kažnjavaj“.

Ove godine postalo je kristalno jasno zašto se završetak “rata protiv droga” ne sme odlagati više. Zajednice širom sveta, koje su već na meti kaznenih politika, nose glavni teret uticaja pandemije COVID-19 i  represivnih odgovara na nju. Povodom 26. juna – Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, hiljade ljudi širom sveta staće solidarno i ponuditi održive i efikasne alternative koje unapređuju zdravlje i dobrobit svih, a u osnovi su im dekriminalizacija i programi smanjenja štete.

“Podrži. Ne kažnjavaj” je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga. Kampanja ima za cilj da promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike koje onemogućavaju pristup intevencijama smanjenja štete (eng. harm reduction) i drugim servisima zasnovanih na naučnim dokazima, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga.

Udruženje „Prevent“ postoji 16 godina. Jedan od ciljeva udruženja je prevencija bolesti zavisnosti, ali osim primarne prevencije udruženje od 2005. godine sprovodi programe smanjenja štete među osobama koje injektiraju drogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.