Obeležen svetski dan borbe protiv hepatitisa

Svetska zdravstvena organizacija je 2010. godine proglasila 28. jul za Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Udruženje Prevent obeležilo je ovaj dan javnom akcijom na Štrandu, a u sklopu projekta “Savetovalište za hepatitise” koji je podržan od strane Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Akcija koju su sproveli članovi Preventa bila je i deo globalne kampanje koju je u Srbiji organizovalo Udruženje Hronos iz Beograda sa sloganom “Ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne pričam o zlu”.

Posetiocima su deljeni edukativni štampani materijali o hepatitisima B i C, polno prenosivim infekcijama, kondomi i bedževi sa natpisom “Da li sam ja broj 12?” jer se procenjuje da je svaka dvanaesta osoba nosilac virusa hepatitisa. U Srbiji oko pola miliona ljudi nosi virus hepatitisa B, a više od 150 hiljada virus hepatitisa C. Hepatitis B se prenosi krvnim i seksualnim putem, kao i preko telesnih tečnosti. Kod hepatitisa C glavni put prenosa je putem krvi. Zbog blagih i neupadljivih simptoma samo 20 odsto obolelih od hepatitisa C zna da nose ovaj virus te je zbog toga virus nazvan “tihi ubica”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.